“Për një orë shkrvmbohet Athina” Kryeministrja Turke që shpëtoi Shqipërinë nga Pushtimi Grek në vitin 1997


Tansu Chiller, ish-kryeministrja e Turiqisë është një nga femrat të cilat kanë garantuar drejtpërdrejtë ruajtjen e kufijve të Shqipërisë në 1997-ën.

Atë vit trazírassh kur Greqia tentoí të “pusht0nte” jugun e Shqipërisë, kryeministrja e Turqisë Chiller i dha uItimatim Greqisë se brenda 24 orëve nuk terhíqen t rupat greke, atëherë do t’ju pus ht0jmë brenda një ore. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

“Kush prek Shqipërinë, ka prekur dhe Turqinë”, kështu i tha presidentit grek asaj kohe.

Tansu Penbe Çiller (lindi më 24 maj 1946) është akademike, ekonomike dhe politikane turke që shërbeu si Kryeministre e 22-të e Turqisë mes viteve 1993 dhe 1996. Ajo u bë e vetmja femër dhe e para që ka mbajtur postin e kryeministrit. Si udhëheqëse e Partisë së Rrugës së Vërtetë, ajo shkoi njëkohësisht për të shërbyer si Zëvendëse e Kryeministrit dhe Ministre e Punëve të Jashtme mes viteve 1996 dhe 1997. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

Çiller ka lindur në Stamboll, babai i saj së pari ishte ekonomist dhe pastaj guvernator i Provincës Belxhik gjatë viteve 1950. Ajo diplomoi në shkollën ekonomike në Kolegjin Robert pas mbaroi Kolegjin Amerikan për vajza në Stamboll. Ajo morri M.S. në Universitetin e Nju Hëmpshërit dhe PhD në Universitetin e Keneriket.

Ka studiuar për ekonomi në Kolegjin Franklin dhe Marshall në Lancaster, Pennsylvania. Në vitin 1978, ajo u bë mentore në Universitetin Boğaziçi në Stamboll dhe në 1983 u bë profesore në njëjtin institucion.

Ka hyrë në politikë më 1990, duke i’u bashkuar Partisë së Rrugës së Vërtetë (DYP) si këshilltare ekonomike e ish-kryeministrit Süleyman Demirel. Në 1991 si zëvendëse u zgjodh në parlament duke përfaqësuar Stambollin. DYP u bë partia më e madhe me 27% të vendeve në parIament dhe Demirel formoi koalicion qeveritar. Ajo u zgjodh në bordin ekzekutiv të DYP dhe fitoi pozitën zëvendëse e kreut.

Tansu Çiller është e martuar me Özer Uçuran Çiller dhe ka dy fëmijë. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *