300 Femra Shqiptare të martuara për 300 Oficerë Serbë!: Si u zhdukën Serbët nga Dibranët që u prekën nderin!

Në mesin e shekullit 18-të në Shqipëri erdhi një f uqi serbe nga Nishi, të cilët donin të fusnin në dorë Dibrën e Madhe.

Sipas asaj që thuhet serbët përveç pushtimit me amrë, donin edhe vajza shqiptare për ushtrinë e tyre, dhe kështu kërkuan 300 nuse për 300 oficerë serbë, mirëpo malsorët nuk pranuan dhe bën një lojë, shkruan Gazeta Metro.

Kjo f uqi serbe e përqendruar në kala të Dodës para se të niste suImin për t’i p rekur në n derin e familjes u dërgon fjalë krerëve të Dibrës së Poshtme, Kalisit dhe katundeve rreze Korabit që t’u d0rëzonin 300 vajza të reja për oficerët e tyre.

Krerët u mbIodhën në kuvend dhe vendosën t’i përgjigjeshin kësaj kërkese, në një tjetër mënyrë.

Ata në vend të v ajzave shqiptare veshën si g ra me ‘duvak’ 300 burra trima me kuaj të cilët ishin të gjithë të amratosur, dhe i paraqitën para oficerëve serbë, gjë e cila pasoi menjëherë me k risma amrshëm.

Kjo bëri që një pjesë e madhe e serbëve të mbeteshin të s huar, shkruan Gazeta Metro.

Kjo histori qarkullon në odat dibrane në formën e një legjende.

Populli i Dibreës e ka transmetuar historinë me këngë dhe me ‘meselet’ e treguara nëpër çdo shtëpi.

Megjithatë mbetet një hisotri e pa dokumentuar me f akte. HAP REK LAMEN ME POSHTE PER TE VAZDHUAR


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *